Det blir 1967,40,- Pose?

Har du tenkt over spørsmålet «Pose»? når man handler – og alt ligger som et fjell nede i enden av samlebåndet? Første gangen jeg stusset over dette, var i 2007, da jeg hadde handlet X antall ting, stod med en baby på armen, 2 vimsete gutter rundt meg – og nada mer i henda. (Altså ikke ekstra bæreposer i ammebh’en, mistenkelig dype lommer i jakken, handlenett i bukselomma, eller bil som jeg skulle lempe en og en ting ut i.) Dette var før den store handlenett ånden kom over oss – så det var ikke like selvfølgelig at man hadde det i lomma, som kanskje det er nå. En annen ting, er at det var på dette tidspunktet man begynte å ta penger for posene..

For ikke lenge siden, dukket tanken opp igjen. Jeg står litt stresset i kø på Rema 1000, har handlet for nesten 2000,- og det er mye småting. Jeg har nøkler, lommebok og mobil i hånda – bukse og genser på, ingen jakke med dype lommer. Det blir 1967,40,- Pose? Sier den hyggelige damen bak disken. I et brøkdel av et minutt raser hjernen gjennom et hav av tanker.. 

Om jeg putter 2 x 1,75l melk under ene armen, brødene under andre armen, kaviar i lomma, Norvegia i andre lomma (nei, den er for stor….) tannkrem går i lomma, dusjsåpa i baklomma, ketchupen under haka, tomatene i bh’en – nei håpløst. Jeg kan kaste alt tilbake i handlekurven og legge alt løst i bilen, men da må jeg inn å hente poser når jeg kommer hjem….hmmm.. Be om banankasser? De er vel gratis….

Ja takk, poser. 

En stund lot butikkene posene ligge foran kassen (noen gjør det enda…) Da kunne jeg ta så mange poser jeg ville, uten å bli spurt om det innlysende. Miljøforkjemperne roper jo hurra for at butikkene priser poser, spør og er gnien (enkelte i kassa er sånn: «trrrrrrenger du MER enn 2 poser da?») Som om det er sparepengene deres jeg skal bære varene i. Handlenett er miljøvennlig og fint, men jeg er elendig til å huske det ene jeg har – og det blir ikke så økonomisk om jeg skal kjøpe ett nytt hver gang. (Jada jeg kan la de ligge i bilen osv osv, men da skal jeg huske å ta de ut igjen…) 

Men for å presisere det, så er ikke dette noe jeg irriterer meg over hver gang jeg handler (bare når vognen er full og jeg åpenbart ikke har store nok lommer, eller tenkt å bære ut varene i skjørtet)

Men jeg skal være stor nok til å innrømme at ved julehandelen – når vi handlet for over 4000,- 4 masende unger rundt bena, en stk stressa meg som lempa varer unna i poser (etter selvfølgelig det fine spørsmålet) og dama i kassa, begynte irritert å skyve varene nedover og sukke høyt – var det rett før jeg vurderte å bli irritert, for så å bli det! Jeg hadde lagt mange poser på båndet i starten, men ikke nok. Jeg spurte om jeg kunne få ett par ekstra poser, noe hun sukket tungt bekreftende til – og sier 3 kr! Akkurat der og da ba jeg høyere makter om at oppdragelsen skulle holde overtaket, der jeg drog kortet mitt på 3,- etter over 4000,- i mat. 

Så kommer det stolte øyeblikket.

Jeg kikket over lappen, og så at jeg hadde betalt for 15(!) poser i forkant, jeg hadde 9 stående i kurven, inkl de 2 jeg nettopp hadde betalt for. Da gikk jeg tilbake, viste kvitteringen og ba om å få pengene igjen for de 6 posene! Du kan tro de to tenåringene ble stolte!!!! 

Slik går dagene…. 

#hverdag #familie #mamma #mammablogg #medialiv #pappaliv #mammaliv #barn #foreldre #skepsis #tanker 

21 kommentarer

 1. Har jobbet i butikk selv i nesten 10år og jeg skjønner problemstillingen din 🙂 Men du må se det fra den butikkansatte sin vinkel også, ingen kunder er like. Noen hiver varene rett oppi vognen igjen og kjører det ut i bilen, fordi dem har kasser stående der. Noen har gjerne en partner som er enten inni butikken eller som er på vei inn med poser. Noen har gjemt posen i baklommen og venter til den butikkansatte slår inn poser uten å spørre «fordi han får det ikke med seg i lomma…» for så å si JEG BETALER IKKJE FOR 2 POSER! SLÅ DEM UT IGJEN, JEG HAR JO MED MEG!!!»
  Det absolutt enkleste for den personen som sitter i kassen, som ikke bare tok dine varer igjennom, men kanskje 50? 100? 200? andre personer før deg også, er å bare spørre «pose?» så får du et svar med engang.
  Det blir en vanesak for den butikkansatte å spørre om pose uavhengig av hvem som står på andre siden

  Liker

 2. VestlandsPappa: Jeg skjønner det 😉 Og det var derfor jeg avsluttet innlegget slik jeg gjorde 🙂 Men det handler også om at de butikkansatte kanskje kunne unngått det, om posene lå foran kassa? 😉

  Liker

 3. Om posene ligger forran kassen så er det mange som tar mye mye mer enn dem trenger, litt boss poser, litt til garasjen, litt til utstyret vi skal ta med i bilen osv osv. Det er ikke dyrt for 1pose. Usikker på hvor mange poser det er i ein kasse, men la oss si det er 1000stk. også betaler butikken halv pris. 500kr for en kasse – også kjøper butikken inn 30kasser per varelevering. Evt 60kasser i uka = så betaler butikken 30 000kr for poser. Det blir veldig mye penger om alt gies bort hver uke, hele året.
  Dette var et eksempel, er forskjelligt fra hvor mange poser hver butikk tar inn

  Liker

 4. VestlandsPappa: Men jeg betaler jo normalt for de også? De er jo ikke gratis. Som da jeg la på en bunke, det slåes inn 15 stk, jeg sjekker ikke hvor mange hun slår inn. Jeg betaler for de 2 ekstra og ser at jeg har betalt for 17 stk, men 9 er reelt. 🙂

  Liker

 5. Poser er jo faktisk i bunn og grunn en vare som du kjøper og bruker. På lik linje med alle andre varer i butikken så må butikken kjøpe det inn for så å selge det igjen for å tjene penger på det. Men er ikke mange som ser på det slik. Dermed er det mange som mener at om dem handler i en viss butikk – skal dem få noe igjen (gratis) for å ha handlet der. At utvalget er så stort og vi lever så fint som vi gjør så er det lett å ta mye for gitt 🙂 Ikke alle butikker har råd til å gi vekk varer desverre :/ Så fremt at alle butikker tar betalt for poser, så er det ett-fett hvor du drar å handler også.
  Men ja, det er stor forskjell fra person til person

  Liker

 6. Når dem slår inn 15poser og det er 9poser så er det den butikkansatte sin feil, og slurv fra h*n`s side. Da er d bare å gi beskjed. Er fort gjort å slå inn 1vare to ganger, men når det kommer til posene og forskjell på 15 og 9 så er det bare slurv i tellingen 🙂

  Liker

 7. VestlandsPappa: Du skjønte at innlegget var ment humoristisk? Og at poenget mitt IKKE var å slippe å betale for de? Det er ikke noe i innlegget, som hentyder til at jeg skal ha posene gratis, som du hentyder til nå. Jeg har aldri bedt om å slippe og betale. Jeg har heller ikke bedt om å betale for 17 når jeg har tatt 9. Om du virkelig klarer å snu innlegget mitt til et grineinnlegg – over at vi må betale for poser, tror jeg du må lese det med «annen vinkel» 🙂

  Liker

 8. VestlandsPappa: Jeg skjønner det.. men jeg har lagt merke til det, etter den gang – at ansatte ofte teller posene, like lite som meg. Jeg ta en bunke og legger på, om jeg har mye. Det samme gjør de. Men det er kun en gang jeg har giddet å gå tilbake.. 🙂

  Liker

 9. Jeg sa ikke noen plass i kommentarene at DU var grinete/vanskelig og ville ha alt gratis og vil ikke betale 🙂 Jeg sa at «mange» mener/forventer det. for å fremvise poenget og svare på spørsmålene dine over hvorfor butikken tar betalt og hvorfor det ikke ligger forran kassen.

  Liker

 10. VestlandsPappa: Jeg har ikke spurt om hvorfor butikken tar betalt – men ja, jeg ble litt irritert når jeg må betale 3kr for 2 poser når man er en «god kunde» med 1 meter kassalapp. Men jeg betaler jo. Som sagt var innlegget humoristisk ment – og hadde jeg ikke sett saken fra «din/deres» side, hadde det vært et syteinnlegg – ikke med humor tilbake til meg selv, hvor barnslig det går an å bli :-p

  Liker

 11. Trodde de fleste butikkansatte tok litt lett på posebetaling. Jeg ser på det sånn at butikken mest sannsynlig tjener på det om jeg gir med en gratis pose en gang i blant, og sier at den skal kunden få av meg. Kanskje øker det sjansen for at kunden kommer tilbake og handler der senere også? Da tjener butikken mye mer enn om jeg hadde tatt en krone ekstra for posen.
  Og i tillegg så er tid penger! Særlig i en butikk der det er så mye å gjøre. Å bruke tid på å ta betalt for ekstra poser når noen har handlet for masse penger virker unødvendig. Du hadde i alle fall fått dem gratis av meg, høhø 😉

  Liker

 12. Så rart, jeg har alltid opplevd at jeg får med en ekstra pose når jeg spør pent. Det der med poser er vanskelig når man selv står som kassaekspeditør. Jeg har opplevd at folk blir sinte hvis jeg spør, hvis jeg ikke spør. Jeg har opplevd at de har kommet bak kassa hvor jeg står og forsyner seg av poser etter at de er ferdige med å betale, for å slippe å betale de to kronene for posene. Jeg har opplevd å få posene kastet i ansiktet fordi jeg ga riktig antall poser til kunden, og så ropte de «jeg trengte ikke så mange poser!»… Så er liksom ikke alltid så lett, uansett hvilken side av kassa man står på 😀

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..