Symaskiner, stoffer og kjøpepress…

Bilde: Collage med bilder fra google.no

Herregud tenker du kanskje… kjøpepress i samme setning som symaskiner og stoffer? Joda, det går an det…. 

 
Nå har jeg sittet å bladd meg gjennom Sykroken.no, og diverse FB sider og er litt tankefull. Jeg leser litt rundt i blogger og diverse, når jeg skal lage artikler/inspirasjon osv og på veien kommer jeg ofte over «rosa blogger» og «moteblogger». Disse bloggene forundrer meg en del, fordi de har opptil flere titallstusen lesere – og innholdet er ofte «hva har jeg kjøpt, hva anbefaler jeg, dagens outfit, dagens post, dagens shoppingtips». Så slår tanken meg at fy for et kjøpepress man lager. Folk føler et behov for å være «speil» til disse personene, enten det gjelder hvordan man selv ser ut, eller hvordan huset skal se ut. Bloggerne skaper et behov og anbefaler varmt sine samarbeidspartnere. 
 
 
Men… så slår en tanke meg, i dag. Etter å ha lest på noen FB grupper,  ser jeg at vi er neimen ikke bedre i vår «syverden». Folk kjøper stoffer og maskiner som de var gale, og «speiler» hverandre. Jeg er absolutt ikke noe unntak eller bedre, men jeg har ikke tenkt over før, at jeg er en av de :-p. For det er jeg 🙂 Noe av gleden over å sy og skape noe, er å lage noe unikt. Hvor unikt er det, når 29 stk bare MÅ kjøpe samme stoffet og mønsteret – ja, det er et kompliment at noen vil lage makent – men hva er da unikt? 
 
Det jeg syns er mest trist, er at «jo dyrere jo bedre» mentaliteten er så lavtersklet. Når man spør etter råd og tips, til feks overlock eller cover, trekkes det dyreste merket frem, og argumenteres med at det er det eneste som funker. «man trenger ikke justere på noenting», da blir jeg trist… Man SKAL justere på ting, man SKAL lære seg og KOSE seg med maskinene. Man SKAL kunne tre en maskin, og kvalitet måles IKKE ved at man ikke trenger å justere trådspenning eller være obs på nåler og tråd.
 
Jeg syr selv på en Babylock, men IKKE fordi at den syr spesielt nydelig, i forhold til ALLE andre overlocker, nei – rett og slett fordi det er bekvemmelig. Den justerer trådspenning selv, den har luftreding på griperne – men den syr like pent som Bernina 1300MDC gjorde, som ikke har dette. Jeg liker den, rett og slett fordi jeg til tider er LAT!  🙂 
 
 
Etterhvert har jeg testet en del maskiner og som tiden går, og jeg begynner å bli vandt til funksjonene (som stort sett er like på enkelte merker) så går det på bekvemmelighet, komfort +++ akkurat som  med en bil. Kjøper man en ny bil – er de fleste så fullspekket med sikkerhetsutstyr og fancy komfort løsninger, at det handler om smak til slutt. 
 
Jeg har sydd på både Pfaff, Janome, Husqvarna Viking, Brother og Bernina covermaskiner. Og alle har jeg hatt i hus, lenge nok til å gjøre meg en personlig mening om de. 

 • Pfaffen bråkte for mye, men ingen hoppesting
 • Berninaen var for omstendelig å tre om, til coversøm, men ingen hoppesting
 • Babylock, sydde pent men ble for dyr maskin å ha, kun til coversøm. Ingen hoppesting.
 • Janome CP1000, hoppesting – men ikke etter at jeg lærte å justere den skikkelig – og lagde guide til den, som andre kunne lære noe av. 
 • Janome 1000CPX, likte den rett og slett ikke, men sydde pent og ingen hoppesting
 • Husqvarna Viking, bråkte like mye som Pfaff og jeg ble ikke komfortabel med den, ingen hoppesting
 • Brother, elsket den! Tilleggsutstyret var enkelt å montere, alt fungerte fint, enkel å justere og fantes ikke humørsyk. Ingen hoppesting – men …. 
 • Bernina, elsket den MER! Syr «mykt», stille og nøyaktig. Pene sting, og er enkel å tre. Liten og hendig i størrelse og faller inn under min kategori: komfortabel og god. 
 
Ren lukus…. problematikk….. 
 
 
 • Pfaff 2170, toppmaskinen til Pfaff i 2007. Fantastisk broderi og symaskin, men….. 
 • Pfaff Creativ Vision – innovativ, fantastisk skjerm, slutt på broderikort og eksterne lesere…
 • Janome MB4, fantastisk broderimaskin – ingen over, ingen under – der og da….
 • Husqvarna Viking Ruby, flott maskin – men ikke mer…. enn at 
 • Husqvarna Viking Ruby deLux som var en forbedre versjon av Ruby ble testet…
 • Bernina B780, ingen over og ingen under…. den bor her nå
Alle disse maskinene er i noenlunde samme klasse og pris – men alle er testet og etterhvert byttet ut med nyere maskiner, som skal testes og gjøres en mening om. For min del som har brukt dette i utviklingen av både hobby, Sykroken og nå videre i arbeid – er det gode erfaringer, men det finnes de som gjør det samme, av ren og skjær hobbylyst.Hvorfor det, er det med symaskiner og kvinner – som menn og latest biler og teknologi? 😉 
 
På veien min mot «dagens maskinpark» er det mer enn nok maskiner, jeg gladelig ville anbefalt, som koster en brøkdel. Når noen spør meg på mail, etter maskintips – pleier jeg å spør etter prisklasse først. Det ville aldri falle meg inn å si at det kun er det dyreste som gjelder. Det finnes sylyst i enhver priskategori! Og en viktig ting er, når man først har gått over på «higher level», er det ikke lett å gå tilbake på «lower level». Men jeg har faktisk gjort det et par ganger, og det fungerer like bra! 
 
Mitt råd erIkke se deg blind på alle rådene som gis på nett osv. Se på hva DU vil sy, hvilken prisklasse DU er villig til å gi for hobbyen din, og ikke minst hva DU selv liker. Du skal sy MYE for å «tjene inn» en maskin til feks 14-15 000,- som feks etterhvert skal være 1 av 3 maskiner. Invester gjerne i et skikkelig kurs eller ta deg tid til å se feks på YouTube osv, for å se hvordan de forskjellige merkene er. Det beste er å reise rundt, og teste maskinene. Ikke bare sy på en ferdigtredd maskin, men prøv å tre den, og sy på den. Automatikk er «falsk trygghet», men absolutt komfort! 
Min beste venn, er nødvendigvis ikke din 🙂 Og et utsagn som det er MYE sant i, er: 
Det er som regel føreren av maskinen det er noe galt med, ikke utstyret. En VELDIG høy prosentandel feil på maskiner etc, skyldes brukerfeil. 
 
Så var det sagt… 🙂 
 

 
 
 
 
 
#kjøpepress #symaskiner #syglede #håndarbeid #kjøpe #shopping #hverdag #rettfralevra #heltsant #frittord #galefolk #syglede #søm #symaskin #syselv #homemade #blogg #blogger #nyblogg #minmening #kvalitet
 
 
Ps. Husk Give away, se i menykolonnen til høyre

Reklame

4 kommentarer

 1. Glad i min nye maskin, er en drøm . Stillegående som bare det, Men aldri angret ett sek, men nå må jeg lære å tegne av mønstre. Kantebånd skrives det ikke over det som heter det , men blandes hulter i bulter i sybutikkene

  Liker

 2. Obs der følte jeg meg truffet😯Jeg er vell i den katagorien att jeg bare må ha . Men samtidig syntes jeg det er gøy med nye maskiner og duppeditter. Jeg skiftet nettopp over fra pfaff maskiner til bernina. Jeg har jo vært kjempe fornøyd med pfaff men fikk det for meg att bernina er tingen😁Så nå er jeg i innkjørings fasen da jeg må sette meg inn i alle de nye maskinene (3 stk.) Så du kan trykt si jeg følte meg truffet av dine ord😁 Uansett så stor koser jeg meg med min hobby og det kan ikke måles i penger😂 Gøy å lese dine innlegg. Flinke du😁

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..