Jeg og min dårlige samvittighet…

Jeg har mange svakheter, en av de er at jeg lar meg lett engasjere, en annen er at jeg har et rimelig heftig temperament, og en til er at jeg fort får dårlig samvittighet. En annen egenskap som kanskje ikke er like bra, er at jeg mener som regel fullt ut det jeg sier/skriver,  i kampens hete…. men får likevel dårlig samvittighet, ikke for det jeg skrev, men fordi jeg har vært streng/sinna mot noen. Denne gangen, en stakkars mannlig kritiker som i en artikkel forsøkte, på en humoristisk måte å få frem sin uvilje mot strikkebøker.

Derfor, nå når tempen er litt lavere – tenkte jeg å skrive dagens siste innlegg – til vår kjære kritiker, som har fått røsket litt opp i strikkemiljøet.

 

Kjære, kritiske, ikke-strikkende Espen Søbye

Å leve i 2016 er ikke lett. Foreninger, klubber, treff, kaffebesøk – mye erstattes av sosiale medier og den store stygge ulven – facebook. Grupper som samler tusenvis av likesinnede, som i sin søken etter noen å dele erfaringer, bilder, humor, latter, forbannelse eller andre følelser, blir store og skremmende. For en stakkars kritiker, som kanskje finner de 50 strikkebøkene like interessante, som hvor mange kalorier det er i en avokado – kan det bli litt mye.

Klart det er mer spennende å avslutte året med et lite kritikkkåseri, om hva vi kvinner bruker tiden, pengene og energien vår på. Når min venninnes mann drar på seg gummistøvler til langt over knærne, pakker teltet, sekken, fiskebøkene sine og sier farvel til familien – for sin årlige tur til lakseelva, så sier vi farvel med gode ønsker. Lite sier man høyt, om hvor absurd det føles at de nå skal på guttetur hvor de står timevis i vann, musestille. Kompistreff i stillhet. Oppbunkret med sneller, og avanserte snører, og kroker, koser de seg som små barn – der de googler og blar i oppslagsbøkene, for å finne ut hvem som har «latest, hot» utstyr med i år. Hele turen styrt av kommersielle markedskrefter. Men hvorfor må 8 erfarne mannfolk kjøpe fiskebøker? De har jo hverandre? Hvorfor er de på «Laksens venner» gruppe på Facebook, der de viser bilder av storfangsten sin og erstatter tenårenes penislengdeskryt, med fiskekilo? 

Jo for det er slik vi er. Selv om Solan Gundersen er verdens største optimist, og verdensmester i det meste – trenger han sin nervøse, redde Ludvig for å ha noen å fortelle det til. Når man sammenligner strikketreff/klubber med fiksjon, og urealistiske felleskapsfølelser, fordi man trenger 50 (forresten så kom det flere håndarbeidsbøker totalt i fjor) bøker, om noe man kunne lært andre steder – berører du mange ting. Hva med musikkelskere? Skal man konstant lytte til skjærfalske gitarer, fordi man på et tidspunkt ikke trenger flere lærebøker i det? Mat, antall kokebøker/bakebøker – det hadde nok sannsynligvis hjulpet på både min og din bilring/strutsemage etter jul, om det kom noen færre av de. Og bokklubber! Hva skal vi produserer x antall skjønnlitterære bøker, og krim for? Vi har nok? Og så lenge vi kan fortelle spøkelseshistorier til hverandre, trenger man ikke bøkene.

Det å være kvinne, handler heldigvis om litt mer enn å følge et diagram eller bilde, for å føle seg likestilt med menn i samfunnet. Man kan være kreativ ved å følge et mønster. Mange er til og med ikke fargeblinde, og klarer helt på egen hånd, å plukke fine annerledes fargesammensettinger, enn bildene i boka viser. 

Jeg tør påstå, at selv om du ikke legger opp masker og følger et diagram – har du i ditt liv fulgt en «strikkebok». En oppskrift. Resultatet ser ikke alltid like glamorøst ut, eller like pent som i boka, men du har laget en middag eller kake – etter et «diagram». Til og med å følge en bruksanvisning, kan være kreativt og gi forskjellige resultater. Jeg personlig, syns det er spennende å se hvor mange skruer jeg sitter igjen med, etter en IKEA montering – og om produktet blir seende riktig ut. 

Livet er en strikkebok. Vi følger mønster og diagrammer hele tiden, med visse avsporinger som gjør at vi både må rekke opp, strikke bakover eller til og med starte helt forfra igjen. For noen blir bare livet en stor floke, mens for andre blir det en nydelig silkemyk pute, de kan sove godt på – resten av livet. 

At man i dagens mobbe, hetse og ironiske samfunn – bruker ord som herlige, vakre, skjønne, naturlige, enestående (jeg kan holde på lenge, lever av å finne på slikt.. ) er jo en superboost i en eller så negativ verden. Det å strikke er blitt en trend, spesielt blant unge, som er stikk motsatt av hva du forsøker å hevde på TV2. Unge, flotte jenter og gutter, skrår rett mot janteloven og drar opp strikketøy, i friminutt på skolen, busstopp, venteværelser. En deilig adspredelse til snapchat, instagram, facebook og andre sosiale tidstyver. Det å være 15 år, og strikke – tilbake til tuppert lugg og hvor Samantha Fox hang på alle gutterom – var ikke like kult som i dag. Kvinner bryr seg ikke om hva andre måtte tenke, det er ikke «bestemorsaktivitet» eller gammeldags kjerringtidsfordriv lenger. Når du ser på designerne på Catwalken nedover Europa, presentere sine latest items, innen strikkemote – er det ikke nedtrykkelse og underdanige mennesker, jeg ser ta i mot applausen. 

Mer eller mindre alle har en hobby. En hobby som krever mer penger enn den man bor med til tider syns er ok. En hobby som enhver mener gir en noe. En hobby som bidrar til at folk er sosiale, enten på internett eller i klubb. En hardbarket MCfører har like mye glede av sin 57 motorsykkelbøker i hylla, som en strikker av sin 50 bok med luer og sokkestrikk. 

Vi lever i tidsklemma – det er oppe til debatt hele tiden. Vi rekker ingenting, det er ingenting som får oss til å stoppe opp. Vi er mobilgenerasjonen. Vi er de som får de lokale butikkene til å lukke døren fordi netthandel er blitt enklere. Så all ære til de som strikker! Tro meg, det går sakte, når man ikke er en dreven «opplært av bestemorstrikker». Når man frenetisk fester trådene på julegaven, på julaften – med 7 åringen hengende over seg «bliiiiiiir du feeeerdig daa?» så er det ikke mye undertrykkelse som er i hode. Bak kverner Hr. Gundersens stemme «det vanskelige er en bagatell, det umulige en utfordring…» Det ligger mye omtanke i alle disse bøkene, og ikke minst i det som lages ut fra disse bøkene. Mye mestringsfølelse, mye glede, mye ro, og mye uro når noe må rekkes opp. 

Men alt i alt, så er dette en aktivitet som gir flere tusener glede! En glede som alle og enhver har sin egen historie bak. 3 åringen som vil lære, katten som vil leke, bestemor som vil glede, tenåringen som vil være varm…. 

Ikke vær så opptatt av kommersielle krefter, eller behovet for 50 strikkebøker. Skal man begynne der, har du sannsynligvis reddet resten av din skriverkarriere – for himmel, så mange artikler man kunne laget om «trenger vi» produkter. De er rundt oss hele tiden.

Snu på flisa! 

50 flotte bøker fikk du på pulten din. Ikke vær oppgitt over at du må gjennom alle sammen, og gruble over behovet for de. Tenk heller på at alle og enhver, vil gi noen glede og timesvis med aktivitet, som de virkelig setter pris på. Og gir 50 strikkebøker deg søvnløse netter, så finnes det kanskje en annen i redaksjonen som kunne anmeldt de for deg? En oppfordring til deg videre – ta deg en tur på en strikkekveld. Jeg er overbevist om at teorien om ikke eksisterende felleskapsfølelsen forsvinner. Jeg tror du kommer til å sette pris på stillhet etterpå……

Ha en god natt! 

 

 Innslaget på God morgen Norge, kan du se her: http://www.tv2.no/2016/01/18/underholdning/strikk/strikkedebatt/god-morgen-norge/7931211

#tanker #side2 #nettavisen #altomhåndarbeide #skepsis #strikkebøker #håndarbeid #godmorgennorge #tv2 #brevtil #morgenbladet #avis #meninger 

6 kommentarer

  1. YEIIIIIIIIII der satt den! leste innlegget ditt tidligere også, og der tror jeg du fikk utløp for mange tusen damers tanker og irritasjon, sånn en gang for alle. hadde vært artig å høre Arne og Carlos, og Strikkefar kommentere dette, i debatt med hr Sørbye, mulig han hadde fått et annet syn på saken… Hvem vet, kan man påvirke en sånn pompøs holdning? Jeg må bare le av hele greia, trodde først at det hele var en ironisk spøk 😀
    Strikk i vei, det gjør jeg 🙂

    Liker

  2. Perlemor: Hehe, ja det første er blitt sendt rundt FB som en farsott. Var delvis derfor Hr Sortepetter samvittighet kom opp også. Han er jo bare en mannlig, sur feminist, som egentlig har en fint poeng – men på feil arena 😛 Hehe… når jeg ser på holdningene og oppførselen hans i intervjuet så tror jeg noen hester er vanskelige å få utav sporet 🙂 Morgenbladet fikk nok noen klikk da.. 😛

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..