Hvordan splitte tall eller bokstav i Scanncutcanvas

Jeg ser det er mange som spør hvordan man splitter tall og bokstaver. Hovedsaklig ser jeg folk bruker det til disse fødselsrammene, men de kan også være morsomme som monogram eller lignende. Trykker du disse på klær, må du huske å speilvende. Det er mange som bruker SCAL4 – jeg viser i Scanncutcanvas, siden den har litt mer muligheter enn mange tror. 🙂 SCAL4 er mer avansert, men er du en «enkel» bruker av scanncuten – er canvas fint å bruke for mange. 

Åpne først et nytt dokument. Dette viser jeg mange ganger, om du er usikker. Se under kategorien Brother Scanncutcanvas her i bloggen. (til høyre på pc eller nederst i bildet, på mobil) for å se hvordan du åpner et nytt design, samt overfører til maskinen din. 

Siden jeg har bursdag om et par dager, jeg egoistisk og lager et eksempel til meg selv :-p Jeg bruker med andre ord to tall. Du må utføre samme operasjon, på begge tallene. Ikke grupper de. Da vil det bli tull når du skal kutte i de. Bruker du kun ett tall, er det ikke noe ekstra å tenke på. 

Når du har et nytt dokument, velger du tekst i menyen. Velg en font. Jeg bruker nr 2 øverst her. Blås opp designet til ønsket størrelse. De tallene nederst, tror mange viser str på bokstavene, det er det ikke. Det er størrelsen på selve rammen, altså den stiplete firkanten. For å få realistisk størrelse på fonten skal du markere alt – og høyreklikke. (mac: command + museklikk) og velg divide. 

Nå ser du at den stiplete boksen er tett på bokstavene. Dermed synker også tallene nederst som viser i inch, hvor store tallene er. Øk eller minst nå til ønsket størrelse. 

Så velger du basic i menyen. Deretter velger du firkant – det er første valget i basic boksen. Når Denne er valgt, lager du den litt bredere enn tallene og ca 0.5 inch høy. Du kan prøve deg frem, men denne boksen skal nå «klippe» hull i tallet. Jo høyere boks, jo mer tar den av tallene dine. Før du «klipper» tallet/tallene, kopier 2 bokser (marker boksen, og så trykk ctrl + C -> og så ctrl + V) Legg de boksene du ikke bruker, nederst i bildet. 

Marker tallet ditt + boksen. (Bruker du to tall, må du gjøre dette i to omganger. Marker da kun 1 tall om gangen + boksen)  Ved bruk av 1 tall, markerer du tallet + boksen. Gå nå til edit, som ligger øverst i menyen. Her velger du Subtract. Nederst til høyre. 

Nå må markere tallet som er delt i to. Etter Subtract er nemlig tallet fortsatt i en del – men med kutt i. Marker tallet + høyreklikk + Divide. Nå er tallet delt i to, og du kan flytte delene ned/opp fra hverandre. 

Når du har fått den avstanden du vil, bruk gjerne støttestrekene på matten – henter du opp de to siste boksene dine. Disse skal plasseres mellom tall og skrift. Legg først den ene boksen opp, og marker (Du kan også bare følge støttestrekene, det er raskere) Gå til edit og velg center. Du har nå plassert boksen i midten, i forhold til tallet. Dette er ikke så lett, når du har to tall – men du kan som sagt bare plassere boksene i forhold til strekene også. Arbeid med en boks om gangen! Marker nå boksen og de tallene du har under. Boksen skal ligge noen få millimeter over tallet/tallene. Dette er for at de skal «smelte» sammen. 

Når du har markert, velger du edit igjen, og trykker på nederste ikon til venstre. Weld, (slå sammen) Dette finnes også i høyreklikk menyen, men det kan være fint å lære seg hva ikonene betyr +++ 🙂 

Gjør nå det samme med den andre boksen. Du har nå smeltet sammen både over og underdelen av de splittede tallene. 

Velg så tekst igjen, skriv inn det du vil. Siden jeg er på egotrip, blir det Tone Irén (Canvas støtter ikke særtegn, så jeg blir uten apostroff) Det samme gjelder for teksten, som boksene. Du må tilpasse teksten, slik at den ligger noen få millimeter over strekene. Når du bruker 1 tall, sentrerer du på samme måte, som du gjorde med boksene. Det blir penest. Med to tall, er det ikke så lett å sentrere to navn – men 1 navn er ikke noe problem. 

Så velger du hele designet/marker igjen – gå til edit og velg nederst til høyre – Weld. Dermed smelter alt inn i hverandre. 

Nå skal vi se hvordan det vil bli seende ut! Marker hele designet – og gå til fargevalg. (se ikonet under) Velg så Color, rullegardinen og sort (feks) 

VOILA! 

Metoden jeg viser nå, kan også brukes på tallene. Mange vil nok syns den er enklere – men om man skal ha streker og bokser, syns jeg den over er best. Du har def. mest kontroll med denne. Metoden under, er fin om du kun skal ha kutt og ikke bokser. 

Lag deg en bokstav, på samme måte som du laget tallet/tallene. Velg font og skriv inn. Reduser eller forstørr bokstaven slik du vil ha den. 

Gå til basic menyen, og velg en boks. Denne skal du lage så høy som kuttet. Her vil alt i inne boksen forsvinne. Så i motsetning til forrige metode, der du kuttet så lite som mulig, for å beholde størrelsen på tallet, kutter den her av og gjør hver del mindre – enn fremgangsmåten over. 

Marker begge deler, bokstav + boks 

Gå til edit, og velg ikon nr 3 fra venstre – remove overlapped. Du skal altså ikke bruke substract nå, som sist. 

Så klikker du på delete knappen din/backspace for å fjerne boksen og innholdet. Du har nå laget et kutt. Husk at den har nå kuttet i bokstaven din, og det er ikke nødvendig å skille delene, slik du gjorde med tallet. 

Om du likevel ønsker å ha større mellomrom, eller ha kontroll på begge delene – skal du høyreklikke + divide. Du har nå to deler. 

Velg en font igjen, fra tekstmenyen. Skriv inn tall, eller hva du enn vil ha. Her fyller Lille 10 år i Desember – så da velger jeg tallet 10. Skal du ha streker mellom bokstaven tallet, må du lage to bokser som du sentrerer. Se lenger opp (Men nok en gang, det lønner seg å gjøre alt fra steg 1, som tallfremgangsmåten da. 

Gå til edit, trykk på weld (nederste ikon til venstre) og la de smelte sammen. (samme som ved tallet) Gå så til fargevalget igjen, og velg sort, som fyllfarge – for å se hvordan designet ser ut. 

VOILA! 

Skal du ha dette over på vinyl, må du enten høyreklikk og speilvende, eller gå til edit og velge speilvend der. 

Du er nå klar for å sende designet til Scanncut. Skal du trykke på glass, rammer, plakat, papir ++++ ikke speilvend. Da beholder du som vanlig. Er du usikker på hvordan du sender designet til maskinen din? Trykk på download og velg enten til pc eller trådløst. Du finner også egne tutorials på det, her i bloggen. 

 

LYKKE LYKKE TIL ! 🙂 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..