Hvordan sy truser….

Tenkte jeg skulle vise nøye, hvordan du syr truse. Her har jeg skjært ut deler til en barnetruse i str 9 år. Mønster finner du på nett som PDF, eller i bøker eller som jeg – i et eldre Alt om Håndarbeide magasin. 

Du trenger noen rester av bomullsjersey, som du skjærer/klipper ut i følgende deler: 

 1. Frontstykke
 2. Bakstykke
 3. 2 skrittdeler (2 like deler) 

I tillegg trenger du trusestrikk, av et eller annet slag. Det finnes mange varianter, og mange bruker også bare tynn elastikk, som de syr på innsiden av stoffet. 

Legg den ene skrittdelen rett mot rett, til front eller bakstykket. Skrittdelen er normalt smalere i fronten, enn bak, så slik kan du enkelt se hva som skal hvor. Jeg begynner med bakstykket – dermed går bredeste delen av skrittstykket, mot bakstykket på trusen. 

Samtidig legger du den andre skrittdelen rett, mot vrangsiden av bakstykket. SE BILDE. Slik at du har en «sandwich» med bakstykket i mellom. 

Sy delene sammen, enten med sikksakksøm, eller overlock. Jeg syr alltid skrittsømmene sammen med overlock – men bruker vanlig maskin på resten. 

Nå skal det se slik ut. Du har en søm. Er du nybegynner og syns 3 deler er mye i starten, kan du tråkle to lag først, og så det 3 laget til slutt – før du syr alt sammen med skikkelig søm. Husk da å fjerne tråkletrådene etterpå. 

Nå kommer den morsomme delen 🙂 Rull bakstykket (eller fronten om du begynte med den) mot skrittsømmen som er ytterlaget. Altså… den delen som ikke skal være inn i trusa, men utvendig. Da skal det se slik ut! 

Så legger du frontstykket i mitt tilfelle, rett mot rett til skrittdelen. Slik at du har delene liggene som på bildet under. 

Så tar du den andre skrittdelen som «lå igjen» og trekker over til de andre delene. Dermed har du nå en rull med 3 deler. Syns du dette er vanskelig å montere i en søm, så kan du tråkle her også. 

Sy de tre delene sammen! Som du ser, fester jeg den ene enden, og så syr rett over mot klypen… 

Når du er ferdig, har du nå en rull som ser slik ut, som er festet i begge ender. Ser nesten ut som en serviettring? 🙂 

Så vrenger du rullen, logisk kan dette bare gjøre på en måte – så det får du til ! 🙂 Da får du et stykke, som ser slik ut, SE BILDE. Du er nå klar til kanting. 

Jeg bruker sikksakk til alle kantene. I og med at jeg har ferdigbrettet trusebånd, syr jeg alt i en søm. Er dette skummelt, så start med sikksakk fra vrangsiden først, brett og så fest båndet fra rettsiden med sikksakk, etterpå. 

Begynn med kanten som går langs bena, SE BILDE UNDER. Når du syr denne kanten vær obs på å trekke litt i strikken, slik at trusen får hold. Spesielt viktig i livet. 

Her er begge sidekantene ferdig… 

Så kommer nok noe som er smaksfordelt.. jeg syr sidesømmene med sikksakk. Jeg går ikke tilbake på overlocken, men bruker sikksakk til å sy sammen med. Som du ser under her. Renklipper og syr en stikning etterpå, for å få bedre holdbarhet, samt at kanten blir liggende nede og ikke klø/plage huden. 

Så syr jeg kanten oppe, den som går rundt i livet. 

Når livet er kantet ferdig, syr jeg sammen den siste kanten. Med denne metoden blir den ene råkanten dekket av kantbåndet. I den andre sidesømmen, fester jeg merkelappen – på utsiden av trusen. Det er for at det ikke skal være noe lapp inni som plager. Alternativt er jo å kutte ut hele lappen, om man ikke vil ha/har lapper. 

Syr så en siste stikning…..

Og du er ferdig ! 

Det er utrolig gøy! Masse lykke til ! 

Reklame

3 kommentarer

 1. Med Bernina går det så det suser ser jeg. Et lite spørsmål bare. Du benyttet vanlig zikzak, og ikke trestings for mer elastisk søm?
  Hvilket herlig lager med strikk. Må sjekke ut en fysisk butikk som har den ferdigbretta.
  Tankene går til Lillestrøm sysenter, siden de kjører BH sømkurs. Litt utenfor nærmiljø, men snart er det messe i Lillestrøm og den satser jeg på å besøke.
  En fortsatt flott sykveld til deg og takk for at du deler.
  Liv

  Liker

  • Liv I. Andersen: Jada Bernina fikser jobben. Nei det stemmer. Denne sømmen skal teknisk holde mest sammen, da stoffet har god stretch. Mindre strekk, er som du sier trestings bedre valg. I tillegg har jeg lang stikking utenpå, og det gir også litt ekstra.
   Lillestrøm har også denne strikken ja, men ikke fullt så mange farger 🙂 Kommer du på messen? Da sees vi kanskje! Vi skal dit med magasinene 🙂 Ha en flott kveld Liv!

   Liker

 2. Tenkte ikke på sammensyingen da jeg mente sømmen, men strikken. Tenkte at fast sømmen kunne bli dratt i stykker når man strekker stikken. Vel dårlig forklart, men håper du forstår hva jeg mener. Ved å strekke litt når man syr får man jo noe å gå på, men spørsmålet er om det er nok. Enkelt å fikse om det ryker, men kjedelig.
  Har planer om et besøk på messa ja, og selvfølgelig gir jeg meg til kjenne. Presenterer meg som hun med krøller og fire bein, så jeg matcher profilbildet på FB.
  NattiNatt fra Liv

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..