Sist, viste jeg hvordan du lager ditt eget mønster til deg selv. Denne gangen skal jeg holde lovnad (den andre sommerkjolen kommer til uka, jeg må komme meg hjem først) å gi dere fremgangsmåten på barnekjole. Det er litt enklere og før du lar deg avskrekke av måletegningene mine igjen (noen har nok tenkt skrekk og gru) så skal jeg trøste deg med, at dette er litt enklere måle frem. Får du til denne, så er du godt i gang mot ditt eget mønster/kjole. Voksentutorialen finner du HER
For de minste størrelsene vil du ikke trenge alle de målene som det er på voksenmodellen, dog skal du sy til tenåring, eller et barn som ikke normalt passer inn i «kjedeklærne», bør du ta flere mål – enn jeg oppgir her. Bruk da tabell 1 (voksen) til å justere der modellen din har behov for det. Det kan være litt søt babymage, kort rygg osv – som du nå har muligheten til å tilpasse, helt perfekt.
For at tabellen skal gi litt mening, har jeg tegnet piler på de viktigste målene du må ha – de kan du se på bilde 2 nedenfor her. Der er Knøtta «inni en tabell» 🙂
- Fra Voksentabellen må du ha punkt L->K, L->N + L->Y, N->O, Y->NO og K->D (Det ser verre ut enn det er :-p )
- Så fra barnemodellen skal du ha mål 1 Evnt mål 4 på barnetabellen, om du er mer komfertabel med det målet. Du skal i tillegg streke opp linje 2 (G i voksen) slik at du har en midjelinje, her skal vi nemlig skrå ut fra.
- Husk! at barnemodellen kan lages mye rettere enn voksenmodellen. Det er fordi mål 1/H og N->O vil være så si like – på en mindre barnestørrelse. På voksen, er jo H bysten, og vil kreve litt annerledes håndtering. (om du vil at den skal sitte pent ved ermehull og byste)
- Tegn først hjelpestrek K->D Lag den gjerne rett, for å ikke avanserer det for deg selv) Dette er lengden på kjolen. (+ 2,5 cm opplegg) Pass på at du måler fra knoken på skulderen, slik at du får rett mål. Pass på at modellen står rett i ryggen når du måler)
- Mål (N->O) Er en hjelpelinje, det viktigste med denne er ikke bare bredden i seg selv, men også målet fra K/Y (K->L delt på 2 = Y) og ned til linje N->O. Da har du tre mål = stroppen er Y->N x 2, og L->N = er avstanden ned til ermehullets kant. (kantbåndet) og Y->N = er N det krysspunktet der «spissen» (Der kantbåndene krysser stropp og front/bak) skal være.
- Mål 1 – brystmålet. Har du stoff med 5% strekk i, så trekk fra 5% på målet ditt. Det er for å forhindre at kjolen blir «slafsete». Men den skal heller ikke være så stram, at «alt» viser. Strekk stoffet, og se med øye – hvordan du syns stoffet oppfører seg. Er det uvasket, er en regel at det blir ikke vesentlig større etter vask og tørketrommel :-p Lag hjelpelinje med brystmålet, minus 5% Dette målet (før % trekk)
- OBS !!!! Før du gjør neste punkt !! Finn midten mellom linje N->O og 1/H – lag en ny vannrett hjelplinje og kall den M
- Hjelpelinje M, er der for å hjelpe deg å lage en pen bue, fra midten av M og opp til Y/NO skjæringspunktet.
- Mål 2/G – Lag en hjelpelinje 2/G. Her skal kjolen svinge ut i skjørtet, så dette breddemålet er ikke superviktig. Men lengdemålet K->G/2, er ok å ha sånn noenlunde.
- Nå skal vi gi mønsteret litt form……
——>
- Brett tegningen din på midten, slik at du har et halvt mønster. Se bilde under her.
- Nå skal du trekke linjer, slik at du får et mønster som er likt bilde under. Vi begynner på toppen….->
- Lag buen fra midten på M, opp til skjæringsgpunkt Y/NO. Så en svak bue fra Y/NO (spissen) til ytterste N eller O (det kommer an på om du jobber med mønsteret fra høyre eller til venstre) Du har da laget de to øverste buene.
- Trekk en strek fra enten N eller O (avhenger som sagt om du jobber med høyre eller venstre mønsterdel) og ned til 2/G.
- Vi er nå ferdige med hele overdelen!
- Mitt mønster i str 9 år, er 190 i total omkrets. Dvs. delt på 2, er den halve mønsterdelen 95 cm. Du velger selv hvor mye vidde du vil ha. Når du har funnet ut hvor vidt du vil ha det. Setter du et kryss X cm ut fra bretten/hjelpelinje D.
- Lag nå 2 fine buer, en fra punkt 2/G til vidde + fra hjelpelinje D ut til viddekrysset. Det er viktig at du forsøker å få to fine buer. Har du en linjal som meg, er det enkelt å få en fin gradert linje.
- Du skal nå ha en mønsterdel som ser slik ut som bilde under (litt rettere i overdelen, da denne er voksenmønsterdel)
- Klipp nå mønsterdelen ut eller skjær (mønsteret er fortsatt midtbrettet langs hjelpelinje D), og del/klipp i midtbretten. Gjør evnt endringer på den ene delen = ryggdel. Og behold den andre til front.
I min verden, er punktene L, K, Y, NO viktige, for at kjolen skal se «symmetrisk» pen og riktig ut. Skjæringsgpunktet N til Y, er det som avgjør om kjolen ligger «inn under armen din», for langt ut på skulderbladene, eller setter seg pent midt på skulderbladet 🙂 Men du løser det som du selv vil, og som du liker det best selv! Smaken er som baken… osv 🙂
Husk! Legg til 2,5cm til oppleggskant.
Siden jeg enda ikke er hjemme, kommer jeg til å bruke de samme bildene og beskrivelsen på monteringen – som på voksenkjolen. Men det skal teknisk ikke ha noe å si, siden fremgangsmåten er nøyaktig lik. Det er mønsteret som må tilpasses 🙂
Utenom kantbånd og opplegg, er det 3 sømmer 🙂 Denne kan SELVFØLGELIG sys uten fancy maskiner som overlock og covermaskin, men det er ikke til å unngå fakta – det går raskere med dette. Har du ikke cover, kan du bruke helt vanlig tvillingnål, med eller uten kantbåndsapparat. Hvordan du bruker vanlig symaskin, kan du se feks her. Denne har som voksenmodellen delt bakstykke, da det gir best tilpasningskontroll.
Du trenger litt enkelt utstyr, utenom stoffet:
- Mønsterpapir. Vil du forenkle prosessen for deg selv, så kan du bruke papir med cm mål på – som du ser på bilde under. Hver rute er 1x1cm noe som forenkler prosessen, om du er ny i sømverden.
- Noe å tegne med
- Mønstervekter, eller knappnåler (eller noe annet tungt fra verktøyskrinet :p )
- Målebånd
- Linjal, har du en slik som jeg har under her – vil du ha mye hjelp i forhold til gradering av buer +++
Årsaken til at den er delt i to, er for at den skal legge seg fint over rompa, og inn i naturlig svai. Når jeg kutter forstykket, legger jeg frontdelen mot brett, og den blir helt rett. Bakstykket klippes i 2 deler, med søm på midten bak. Delene er i utgangspunktet like foran og bak – men med evnt de tilpasningene modellen trenger i ryggen. Er modellen veldig bred over ryggen, kan du tilpasse disse to stykkene.
Jeg bruker bare en mønsterdel. Mot brett = er helt rett forstykke og kutter innsvingen i ryggen, når jeg kutter bakstykkene. i starten, kan det være fint for deg å ha to deler å jobbe med.
Du har nå 2 ryggdeler, og 1 forstykke. Jeg velger å kante med samme stoffet, og dermed har jeg også 2 remser med 3.8cm bredt kantbånd. (målet er for å passe i kantbåndsapparatet mitt) På denne typen stropper syns jeg absolutt, det er finest med B brett. Altså apparat som bretter en 4 fold. Det er fordi jeg ikke syns det er så fint med råkant på stroppene.
Legg ryggstykkene rett mot rett, og sy de sammen i ryggsømmen. Husk å sjekke at du har riktig søm. Den retteste sømmen, er rygg, den kraftige utsvingningen er sidesømmen.
Jeg syr med Babylock Ovation, en kombinert overlock og cover, som står fast tredd som cover her hos meg. Jeg linket litt lenger opp, til hvordan jeg har sydd kantbånd med Bernina og vanlig maskin tidligere. Du kan også presse og montere uten apparat, som vanlig skråbånd.
Begynn i front- (eller bak) buen. Vi skal altså kante på midten først. Som dere ser, avsløres det her, at stoffet ikke er vasket først.. . 😛
Du skal nå ha en slik kant, uansett med tvillingnål eller covermaskin. Det er viktig at disse sømmene er elastiske.
Så tar vi bakstykket
Neste steg er å kante sidene og lage stropper. Det gjør man i en prosess. (for hver side) Start i sidesømmen, ved armhullsømmen, og kant deg opp til spissen. Du skal nå bruke målet Y -> N for å vite hvor lang stroppen er. Du kan forhåndskutte det, men i min late verden, måler jeg mens jeg syr. Du må huske at du skal ha litt strekk i dette. Så målet skal være Y->N x 2, ikke legg til mer, for da kan den lett bli for slapp.
Sett så på den andre delen, med spissen først. Slik vet du at du har riktige deler. Først armhull -> stropp -> spiss til armhull igjen.
Når du syr den andre siden, vær obs på at du ikke vrir arbeidet. Pass på at stroppene fra den siden du er ferdig med, ligger riktig og ikke vridd. Det er ingenting som er så irriterende som en vridd stropp, når du er ferdig. Siden sidesømmene enda ikke er sydd – er det lett å få arbeidet vridd om man ikke passer på.
Så sy sammen sidesømmene og start på opplegget.
Jeg bruker dobbelbrett for at det skal falle fint. Først 1 cm inn, og ny brett + 1 cm.
Jeg bruker klips, og ikke nåler. Men her tar du det du har 🙂
Og sy i vei…
Jeg tenkte å vise en kjapp ting, og det er at min cover kan sy «off chain». Det vil si at jeg kan sy utav stoffet, uten at det skjer noe. Med alle andre merker jeg har hatt, må jeg har en liten ekstra lapp og sy over – før jeg løsner trådspenningen og klipper av. (Må ikke, men sikrest) her kan jeg gjøre som på overlocken, bare sy ut. Når jeg legger opp hele stykket, trekker jeg trådene inn på baksiden og knyter – som ved andre merker.
Med 1 x 1 cm oppleggsbrett, blir sømmen slik på baksiden.
Sy de to sidesømmene og fest trådene
Og du er ferdig ! 😀
Første gangen man gjør dette, er det kanskje litt hodebry. Men det er utrolig moro når man har tegnet ut sitt første mønster, med egne mål, og etterhvert skjønner man gangen i det – og det går mer eller mindre automatisk. Skissen over, med bokstavpunkter, er gull når du skal måle og tilpasse mønsteret.
Du aner ikke hvor misunnelig eg e på deg og jentene dine haha Sånne sommerkjole e så fine og eg liker at den former seg rundt brystene og litt ned og så svinger det ut med magen. For da sitter det ikke tett mot mageflesket haha
LikerLiker
Tone V. Vinningland: Hehe det er NETTOPP det, de skjuler så fint grillmaten :p Kanskje man må lage en julemat kjole også … hihihi
LikerLiker
JA! du får designe en julekjole som er romslig ved magen også haha :p
LikerLiker
Tone V. Vinningland: Hehehe 🙂
LikerLiker